Sikkerhed

 

Hvis der sker et uheld er det i de fleste tilfælde fordi man selv har kvajet sig.

Så derfor er den første sikkerhedsregel:

 

      Tænk dig om og være opmærksom!

 

Ellers kan man groft inddele sikkerheden i følgende områder

 

Sikring mod fysiske skader:

Sørg for at emnet er spændt forsvarligt fast og så vidt muligt i balance.

Ved drejning af et tyndt emne f.eks. en skål kan det ske at jernet kommer til at skære lidt for dybt så skålen splintres. Stumperne bliver slynget lige tilbage eller lige frem, vær forudseende og undgå at stå i skudlinjen.

 

Hvis din drejebænk kan dreje begge veje skal du huske at sikre din klo så den ikke kan skrue sig af når du drejer baglæns.

 

Når du sliber skal du folde slibelærred eller -papir så det ikke er for stort. Du skal sætte det mod emnet så det trækkes væk fra dig ellers kan du let få forstuvet en finger.

 

Beskyt øjnene med beskyttelsesbriller eller med en skærm.

 

Sikring af lungerne:

Undgå det fine støv, især når du arbejder med tørt træ. Selv når du skærer med drejejernet kommer der mange mikroskopisk små partikler, som ikke er gode at få i lungerne.

Nogle træsorter er decideret giftige, det gælder taks, guldregn og mange tropiske træsorter. Her må du være særlig påpasselig.

Det er bedst have en kraftig udsugning og filtrering, så der slet ikke er støv der hvor du står, men det er vanskeligt at gennemføre i praksis.

Placer så vidt muligt støvsugeren udenfor arbejdslokalet og helst udendørs, så du undgår at indånde det fineste og farligste  støv, som altid slipper ud af selv den tætteste støvsugerpose.

Du kan bruge et godt åndedrætsværn med gode filtre. Du kan få åndedrætsværn med klart beskyttelsesvisir, høreværn, motor og filter så den luft du indånder er renset og glasset er fri for dug. Det er til gengæld lidt tungt at have på hovedet i lang tid.

 

Sikring mod elektriske skader:

Sluk for strømmen ved remomstilling og andre interne ændringer.

 

Hvis du bruger vand under drejningen, så pas på at vandet ikke kommer i kontakt med de elektriske installationer.

 

 

 

 

 

Trædrejeren på Kronens Hede i Nationalpark Thy

Ernst Kempf - Kronens hede vej 12, 7700 Thisted

tlf: 97974242 - mobil: 60644242 - mail: trae@kronens-hede.dk - cvr. nr. 12069588