Nåletræ eller løvtræ

 

Nåletræ

 

Veddet er for de fleste nåletræers vedkommende let og løst og ikke særlig velegnet til drejning. Der er enkelte undtagelser, bjergfyr og gamle tykke grangrene er tunge og tætte og kan give gode resultater. Endvidere er taks godt til drejning på grund af et spændende årringsspil. Der er dog den hage ved taks, at træet er giftigt og man derfor skal være yderst forsigtig med ikke at indånde træstøv.

 

 

Løvtræ

 

Der er mange danske løvtræssorter der er gode til drejning. Mine favoritter blandt de almindelige skovtræer er ask, ahorn, elm, birk og eg. Ask giver meget tydelige åretegninger og er træet over 50 år gammelt kan man opnå fint sammenspil mellem den ældre mørke del af stammen og den yngre lyse del. Ahorn er lyst og hårdt. Det giver en fin glat overflade ved slibning, men åretegningen er svag. Elm har mørkt kerneved og lyst splintved. Desuden kan man være heldig og få fat i elmeknuder med masurtræ. Birk er lyst og let med små sorte nistre i veddet, som kan give en smuk overflade på de færdige emner. Eg er stærkt og stabilt og farveforskellen mellem splint og kerne kan udnyttes kreativt. Farveforskellen kan forstærkes ved at "ryge" det færdige emne.

Rygning kaldes det, men er egentlig en dampning. Man tager en stor plastbalje lægger et ståltrådsnet på nogle sten i bunden af baljen, kommer en sjat salmiakspiritus i baljen, sætter træemnet på nettet og lukker hurtigt med et stykke plastik, så dampene ikke slipper ud. Salmiakspiritus er en base som reagerer med garvesyrn i egetræet og farver træet sort. Der er ikke ret meget garvesyre i splinten som bare bliver svagt grå.

 

Andre træer som er egnede til drejning er f.eks. en række frugttræer som kirsebær, pære, æble, mirabelle, blomme og valnød. Endvidere er guldregn spændende fordi kernetræet er meget mørkt med tydelige åretegninger, mens splinten er helt lys.

 

 

Udenlandske træsorter

 

Der er mange spændende tropiske og subtropiske træsorter. Mahogni, palisander, zembrano, oliven for blot at nævne nogle. De kan være svære at skaffe og er ofte meget dyre. På den anden side kan de tit fås i meget større dimensioner end vores hjemlige træer.

 

Trædrejeren på Kronens Hede i Nationalpark Thy

Ernst Kempf - Kronens hede vej 12, 7700 Thisted

tlf: 97974242 - mobil: 60644242 - mail: trae@kronens-hede.dk - cvr. nr. 12069588