Våd eller tør drejning

 

Har du tørt træ i dimensioner, der er store nok til det du skal fremstille, kan du bare skære det til og begynde at dreje. Da træet er tørt kan du dreje emnet færdigt, slibe det og overfladebehandle det i samme omgang. Er træet vådt er der to forskellige fremgangsmåder, våddrejning og grovdrejning.

 

Våddrejning er den rene svir sammenlignet med drejning i tørt træ. Drejejernene skærer som var det i smør, hvis de er skarpe,  og der er ingen støvproblemer. Man drejer først skålen færdig udvendigt og sliber den. Der er forskellige måder at tackle drejning af foden på, men det bliver for omstændeligt at komme ind på her. Det er bedst at vådslibe, pas på ikke at få vand i de elektriske installationer. Under drejningen af det indre kan det være fornuftigt at gøre skålen våd udvendigt med mellemrum, så den ikke slår sig for meget under drejningen. Der drejes ud så skålen har ca. samme tykkelse i væg og bund. Det nedsætter risikoen for revnedannelse. Vådslib indvendigt, Drej foden til og skålen er færdig. Det er vigtigt ikke at forlade arbejdet før det er helt færdigt, lad telefonen ringe og frokosten vente. Skålen bliver oval på få minutter og så kan du ikke opnå samme vægtykkelse hele vejen rundt. Skålen vil tørre forholdsvis hurtigt. Afhængigt af tykkelsen kan der gå fra 1-10 døgn. Hvis man er bange for at det skal gå så hurtigt at skålen revner kan man nedsætte fordampningen enten ved at sætte skålen koldt eller ved at lægge den i en plastpose med tørre spåner eller aviser, som så skiftes dagligt. Skålen vil blive oval når den er tør, hvis drejer på tværs i træet, men det kan også have sin charme.

Hvis du vil dreje en tynd skål er det en stor hjælp at have en lampe til at lyse gennem træet. Brug helst en LED-pære da en glødelampe vil tørre træet for hurtigt på grund af varmeudviklingen.

 

Man skal dreje sin skål vådt, hvis man vil bevare barkkanten. Barkkanten limer sig fast under tørringen og den sidder der så i årevis. Hvis man prøver at dreje en skål med barkkant i halvtørt træ vil barken løsne sig når drejejernet rammer den.

 

I frisk fældet træ kan vandindholdet være helt op til 50%. Når træet er tørt vil det typisk være omkring 10%, afhængigt af forholdene i omgivelserne. Under tørringen svinder træet, det svinder 6-10% på tværs af stammen, men kun omkring 1% på langs af stammen. Det betyder, at et emne som er drejet i våd tilstand svinder mest på tværs af årene og at emnet derfor bliver mere og mere ovalt under tørringen. Tørringen af en stamme sker ved fordampning gennem overfladen. De afskårne endeflader er som åbne sår. Her fordamper vandet hurtigt, veddet svinder, der opstår spændinger og der dannes hurtigt revner. De kan ses få timer efter træet er fældet. Man forsegler derfor hurtigst muligt enderne for at bremse fordampningen. Det kan være med fortyndet trælim, gammel maling, voks eller lignende. Fordampningen gennem barken skal også gå langsomt, så fjern endelig ikke barken. Hvis fordampningen gennem barken går hurtigere end vandet fra den centrale del af stammen kan nå at diffundere ud til den ydre del, vil stammens ydre del tørre og dermed svinde hurtigere end den centrale del. Stammen vil derfor slå revner. For at undgå det skal træet derfor tørre så langsomt, at vandprocenten er nogenlunde ens på tværs af stammen. Den skal først og fremmest under tag så Solen ikke kan skinne på den. Det vil tage fra 2 til 10 år at tørre en stamme ned afhængig af art og tykkelse.

 

Er tålmodigheden for kort til at vente 10 år kan man ty til andre metoder.

 

Stammen kan halveres eller skæres i planker og så klodses op til tørring:

Tørringen vil så nedsættes til nogle få år.

 

Man kan grovdreje de emner man vil lave, tørre dem og så færdigdreje dem:

En skål drejes f.eks. med en vægtykkelse på 2-3 cm og sættes så til tørring. Herved fjernes de største spændinger i træet og risikoen for revnedannelse bliver meget lille. Under tørringen svinder træet forskelligt på langs og på tværs af årene og skålen bliver derfor, som nævnt tidligere, oval. Efter 4-6 måneder vil skålen være tør og kan drejes færdig

 

 

 

Tørret træ:

Endelig kan man købe tørt træ. Det er selvfølgelig det letteste. Det kan være ovntørret fra en tømmerhandel eller bare tørt brænde, men pas på revner i det sidste tilfælde.

 

 

 

Trædrejeren på Kronens Hede i Nationalpark Thy

Ernst Kempf - Kronens hede vej 12, 7700 Thisted

tlf: 97974242 - mobil: 60644242 - mail: trae@kronens-hede.dk - cvr. nr. 12069588