Vedligeholdelse

 

Vedligeholdelsen afhænger dels af den overfladebehandling din drejede skål eller hvad det nu er, har fået fra begyndelsen og dels af hvad den bliver brugt til. Står den til pynt på en hylde eller bruges den kun til opbevaring af dimser er en aftørring i ny og næ tilstrækkeligt. Den kan eventuelt friskes op med olie eller voks, hvis den har fået det tidligere. Har den fået lak fra begyndelsen er der næsten ingen vedligeholdelse.

 

Er det en skål der bliver brugt til mad, har den nok tidligere fået voks, olie eller ingenting. Den vil så blive ru når den bliver våd, fordi årerne rejser sig lidt. Det meste af ruheden fortager sig i brug, ligesom med et spækkebrædt. Skrub skålen af og til med en skuresvamp eller et stykke sandpapir. Den har også godt af en gang olie, brug vindruekerneolie eller paraffinolie. Begge olier er lyse, bliver ikke harske og kan bruges i forbindelse med madvarer, i hvert fald hvis paraffinolien købes på et apotek.

 

Med tiden bliver alt træ mørkere på grund af lyspåvirkningen, det kan man ikke undgå.

 

Udendørs anvendelse

 

Hvis dit emne bliver udsat for sol, vand, vind og udtørring er kravene til vedligeholdelse betydeligt større.

 

Olie

 

Har emnet fået olie fra begyndelsen skal det fortsat behandles med olie. Det skal være en træolie med imprægneringsstoffer. Man skal afvaske og imprægnere et par gange om året. Hold øje med behovet.

 

Lak

 

Har emnet fået lak skal det slibes og lakeres i hvert fald hvert år.

 

 

 

 

 

Trædrejeren på Kronens Hede i Nationalpark Thy

Ernst Kempf - Kronens hede vej 12, 7700 Thisted

tlf: 97974242 - mobil: 60644242 - mail: trae@kronens-hede.dk - cvr. nr. 12069588